Pediatric Clinic

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Ο Χριστοδουλάκης Δημήτριος είναι αγγειοχειρούργος - αγγειολόγος με ιδιωτικό ιατρείο στην Παλλήνη. Είναι διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και διαθέτει πτυχίο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο γιατρός είναι εξειδικευμένος στην ενδαγγειακή χειρουργική φλεβών, ενώ είναι ο πρώτος ιατρός στην Ελλάδα που εφαρμόζει τις ραδιοσυχνότητες (RF) για τον αποκλεισμό της μείζονος και ελάσσονος σαφηνούς σε ΧΦΑ (κιρσοπάθειες - Venus Disease). Σήμερα, είναι επιστημονικός συνεργάτης της αγγειοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου ''Βιοκλινική'' και ''Ιασω General'', ενώ είναι μέλος σε πληθώρα συλλόγων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Αγγειολογικης - Φλεβολογικής και Αγγειοχειρουργικής Εταιρίας.

Είστε στο ταξίδι προς τη επιθυμητή κύηση και αναζητάτε έναν καινοτόμο και αποτελεσματικό τρόπο για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για σύλληψη; Παρουσιάζουμε την πρωτοποριακή προσέγγισή μας – Συγχρονισμένη επαφή καθοδηγούμενη με εκτεταμένη παρακολούθηση ωοθυλακίων.

Βασικά χαρακτηριστικά της υπηρεσίας:
Εξατομικευμένη καθοδήγηση: Η νέα μας προσέγγιση περιλαμβάνει στενή παρακολούθηση του αναπαραγωγικού σας κύκλου μέσω προηγμένης παρακολούθησης ωοθυλακίων. Κάθε βήμα είναι εξατομικευμένο στον μοναδικό βιολογικό σας ρυθμό, εξασφαλίζοντας ακρίβεια στον εντοπισμό του βέλτιστου χρόνου για σύλληψη. Γίνονται  πολλαπλές εξετάσεις ενδοκολπικά ανώδυνα και υπολογίζεται το μέγεθος του κυρίαρχου ωοθυλάκιου αλλά και διαβεβαιώνεται πότε γίνεται η ωορρηξία. Το ζευγάρι προσαρμόζει τη συχνότητα επαφής με βέλτιστο τρόπο



Επιστημονικά εδραιωμένη: Με την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας, η παρακολούθηση των ωοθυλακίων έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες σύλληψης. Παρατηρώντας στενά την ανάπτυξη του κυρίαρχου ωοθυλακίου, σας δίνουμε τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες γονιμότητάς σας.

Τεχνολογία υπερήχων αιχμής: Αγκαλιάστε την άνεση της τεχνολογίας με την φιλική προς το χρήστη εφαρμογή μας. Λάβετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για το παράθυρο γονιμότητάς σας, επιτρέποντάς σας να σχεδιάζετε τις προσωπικές σας στιγμές με σιγουριά. Το κέντρο διαθέτει υπερσύγχρονη υπερηχογραφική μηχανή  επιτρέποντας τη διεξαγωγή  του ανώτατου επιπέδου 3 γυναικολογικής υπερηχογραφικής εξέτασης

Καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων: Η τεχνογνωσία του κ. Κώστα Παναγιωτίδη και η διαθεσιμότητά του σας υποστηρίζουν σε κάθε σας βήμα. Επωφεληθείτε από  ειδικές γνώσεις, καθοδήγηση και εξατομικευμένες συμβουλές προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Ενδυνάμωση μέσω της γνώσης: Κατανοήστε το σώμα σας όπως ποτέ πριν. Μάθετε για τις περιπλοκές του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, της ωορρηξίας και των προτύπων γονιμότητας. Ενδυναμώστε τον εαυτό σας με γνώση που σας δίνει τον έλεγχο του ταξιδιού σας στη γονιμότητα. Με πλήρης κατανόηση για το πόσο σημαντική είναι η πληροφορία που αποκτάται από τη γυναικολογική υπερηχογραφική απεικόνιση και τη μελέτη των ωοθυλακίων

Γιατί να επιλέξετε χρονομετρημένη επαφή καθοδηγούμενη με ωοθυλακική παρακολούθηση;

Χωρίς ορμονικές παρεμβάσεις: Αυτή η προσέγγιση είναι φυσική και χωρίς ορμόνες, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για ζευγάρια που αναζητούν μια ολιστική και μη επεμβατική λύση γονιμότητας.
Βέλτιστος συγχρονισμός: Μεγιστοποιήστε τις πιθανότητές σας για σύλληψη ρυθμίζοντας με ακρίβεια τη σεξουαλική επαφή κατά τις πιο γόνιμες ημέρες σας. Η προσέγγισή μας αφαιρεί την εικασία από την εξίσωση.

Προσαρμοσμένο για εσάς: Είτε μόλις ξεκινάτε το ταξίδι γονιμότητας είτε προσπαθείτε για κάποιο χρονικό διάστημα, η προσέγγισή μας προσαρμόζεται στις μοναδικές σας ανάγκες. Η προσαρμοσμένη καθοδήγηση εξασφαλίζει μια εξατομικευμένη και αποτελεσματική εμπειρία.

Αποδεδειγμένα αποτελέσματα: Πολυάριθμες ιστορίες επιτυχίας αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της χρονομετρημένης επαφής καθοδηγούμενης με παρακολούθηση ωοθυλακίων. Γίνετε μέλος της αυξανόμενης κοινότητας των ζευγαριών που έχουν πραγματοποιήσει το όνειρό τους για εγκυμοσύνη μέσω αυτής της καινοτόμου μεθόδου. Παρακαλούμε κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση στους φίλους και συγγενείς σας, ώστε να τους γλιτώσετε από περιττές και δαπανηρές θεραπείες γονιμότητας.

Ξεκινήστε το ταξίδι σας σήμερα:
Ξεκινήστε αυτό το ενδυναμωτικό ταξίδι προς τη γονιμότητά. Ζήστε την εμπιστοσύνη που συνοδεύει τη γνώση και την υποστήριξη τεχνολογίας αιχμής. Η χρονομετρημένη σεξουαλική προσέγγιση καθοδηγούμενη με παρακολούθηση ωοθυλακίων έχει σχεδιαστεί για να σας φέρει πιο κοντά στη χαρά της φυσικής κύησης.
Ξεκλειδώστε τις δυνατότητες γονιμότητας σας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Αττικής Ιατρικής, Δερβενάκιων 30 και Υγείας, Παλλήνη 15351 , Αττική,  στο 210 666 8610 ή 201 666 5044, για επείγοντα θέματα στο κινητό 6907935375

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να απαντήσουμε για τυχών άλλες απορίες

Ιατρείο Κώστα Παναγιωτίδη MRCOG, MSc ,MD

https://www.facebook.com/cpanayotidis
https://www.attikiiatriki.gr/index.php/iatreia/panagiotidis
https://www.researchgate.net/profile/Costas-Panayotidis
https://youtube.com/@costaspanayotidis1563

Κώστας Ν. Παναγιωτίδης
Χειρούργος , Γυναικολόγος, Μαιευτήρας MRCOG, MSc, MD
Εξειδικευμένο ιατρείο σε γυναικολογικό υπέρηχο, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση, διερεύνηση υπογονιμότητας και θεραπείες γονιμότητας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤOY ΙΑΤΡΟΥ   Κώστα Ν. Παναγιωτίδη

Επιμελητής Χειρουργός, Γυναικολόγος, Μαιευτήρας με εξειδίκευση στον γυναικολογικό υπέρηχο, υπογονιμότητα, την πρώιμη εγκυμοσύνη, στην λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση.



 

Το άρθρο αυτό έχει δημοσιευτει στο επετειακό περιοδικό Ορίζοντες Υγείας  υπό την αιγίδα του ιατρικού συλλόγου και της εταιρείας sk congres μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διοργανώνει ιατρικά συνέδρια  στην Ελλάδα. Το επετειακό αυτό τεύχος περιλαμβάνει τους πιο σημαντικούς γιατρούς και επιστήμονες στην ελλαδικό χώρο και είναι μεγάλη τιμή για μένα να με έχουν συμπεριλάβει , επίσης μπορείτε να το πάρετε δωρεάν από τα υποκαταστήματα versus travel σε όλη την ελλάδα. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε ερώτηση και για διευκρίνιση για αυτή τη μοναδική υπηρεσία. Με εκτίμηση Κώστας Παναγιωτίδης εξειδικευμένος υπερηχολόγος γυναικολόγος ενδοσκοπιστής χειρουργός μαιευτήρας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Αττικής Ιατρικής, Δερβενάκιων 30 και Υγείας, Παλλήνη 15351 , Αττική,  στο 210 666 8610 ή 201 666 5044, για επείγοντα θέματα στο κινητό 6907935375

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να απαντήσουμε για τυχών άλλες απορίες

Ιατρείο Κώστα Παναγιωτίδη MRCOG, MSc ,MD

https://www.facebook.com/cpanayotidis
https://www.attikiiatriki.gr/index.php/iatreia/panagiotidis
https://www.researchgate.net/profile/Costas-Panayotidis
https://youtube.com/@costaspanayotidis1563

Κώστας Ν. Παναγιωτίδης
Χειρούργος , Γυναικολόγος, Μαιευτήρας MRCOG, MSc, MD
Εξειδικευμένο ιατρείο σε γυναικολογικό υπέρηχο, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση, διερεύνηση υπογονιμότητας και θεραπείες γονιμότητας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤOY ΙΑΤΡΟΥ   Κώστα Ν. Παναγιωτίδη

Επιμελητής Χειρουργός, Γυναικολόγος, Μαιευτήρας με εξειδίκευση στον γυναικολογικό υπέρηχο, υπογονιμότητα, την πρώιμη εγκυμοσύνη, στην λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση.



 

Πέρασαν οι μέρες του προγραμματισμού πολλαπλών ραντεβού για διάφορες εξετάσεις γονιμότητας.
Με την πρωτοποριακή μας προσέγγιση,  πραγματοποιούμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις σε μια ενιαία, βολική συνεδρία. Η εκτενής εμπειρία του Κύριου Κώστα Παναγιωτίδη* θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία με εξατομικευμένη προσοχή.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού θα εκτελεστεί μία ενδελεχής ενδοκολπική υπερηχογραφικη μελέτη επιπέδου  3 (που αντιστοιχεί στο ανώτατο επίπεδο υπερηχογραφικής επάρκειας) συνδυάζοντας πολλαπλές και διαφορετικές απεικονιστικές μεθόδους όπως αγγειακή μελέτη, εξειδικευμένη τρισδιάστατη μελέτη, τραχηλική αξιολόγηση, ενδομητρίου, μυομητρίου - ωοθηκών αλλά και σαλπιγγική. Στη συνέχεια η εξέταση συνδυάζεται με υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία χρησιμοποιώντας την τεχνική HYFOSY διασφαλίζοντας ότι δεν αφήνουμε κανένα πρόβλημα στον εντοπισμό τυχόν φραγμών στη σύλληψη. Η υπερσύγχρονη υπέρηχογραφική μηχανή που διαθέτει το κέντρο μπορεί να εκτελέσει και υπερηχογραφική τομογραφία. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει τμήμα της πυέλου -μήτρας -ωοθηκών να μην έχει διερευνηθεί λεπτομερέστατά.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης περιγράφετε στο ζευγάρι (με εξαιρετικά καθαρές εικόνες και με ακριβείς μετρήσεις) ό,τι έχει εντοπιστεί και ταυτόχρονα διασφαλίζεται η απουσία παθολογιών οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πιθανότητα εγκυμοσύνης.


Εικόνα 1: Στο ιατρείο χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας  υστεροσκοπικό σύστημα για εξέταση στο γραφείο άνευ χρήσης αναισθησίας ( Telepack -Storz©)



Στη συνέχεια αναλόγως με τα ευρήματα της υπερηχογραφικής εξέτασης μπορούμε να πραγματοποιήσουμε Διαγνωστική Υστεροσκόπηση Γραφείου (office hysteroscopy).
Αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία χωρίς πόνο και ανάγκη αναισθησίας μας επιτρέπει να δούμε το εσωτερικό της μήτρας, εντοπίζοντας τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμποδίσουν την επιτυχή εμφύτευση και την εγκυμοσύνη.
Δίνεται και δυνατότητα μικροχειρουργικής βιοψίας ή θεραπείας, ιδιαίτερα για προβλήματα όπως συμφύσεις, μικρό πολύποδες τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο, γενικής αναισθησίας και ταλαιπωρίας της ασθενούς.

Το κέντρο διαθέτει τελειότητα μηχανήματα υστεροσκόπησης και οι εξετάσεις ολοκληρώνονται με ασφάλεια και υπό τις βέλτιστες απεικονιστικές συνθήκες.



Στην συνεδρία και οι δύο σύντροφοι θα υποβληθούν σε εξατομικευμένες κλινικές γυναικολογικές και ανδρολογικές εξετάσεις, για να αξιολογηθούν όλοι οι πιθανοί παράγοντες υπογονιμότητας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται επίσης και η ερμηνεία των ορμονικών προφίλ και των αποτελεσμάτων σπερμογράμματος.

Διαβούλευση ειδικού για τους λόγους της υπογονιμότητας

Ο Κύριος Παναγιωτίδης θα συζητήσει τα ευρήματα όλων των εξετάσεων και θα δώσει εμπεριστατωμένα πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς λόγους πίσω από την υπογονιμότητα.  Όλες οι τυχών ερωτήσεις θα απαντηθούν και η συνεδρία θα έχει οργανωθεί με τον κατάλληλο χρόνο ώστε να επιτευχθεί αυτό. Μια άλλη μοναδικότητα της υπηρεσίας αυτής είναι ότι και οι δύο σύντροφοι παίρνουν μέρος στην διαδικασία διερεύνησης και συμμετέχουν σε αυτήν ενεργά, μειώνοντας  έτσι σημαντικά το στρες, τις φοβίες ή και τις ανησυχίες που πολύ πιθανώς να δημιουργούνται  σε περιπτώσεις πολλαπλών  ραντεβού και τμηματικών εξετάσεων.

Στο Υπερηχολογικό και Υστεροσκοπικό κέντρο του Κυρίου Παναγιωτίδη δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να πετύχετε το όνειρό σας για κύηση. Η πρωτοποριακή μας διάγνωση γονιμότητας με ένα ραντεβού έχει σχεδιαστεί για να σας εξοικονομεί χρόνο, να ελαχιστοποιεί το άγχος και να παρέχει τις απαντήσεις που χρειάζεστε για να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το ταξίδι γονιμότητας σας.
Μια μοναδική ευκαιρία να συσχετιστούν όλες οι εξετάσεις άμεσα υπό τις βέλτιστες συνθήκες με τα τελειότερα μηχανήματα και με την μεταδοτικότητα του κυρίου Παναγιωτίδη να υπάρχουν τεκμηριωμένα πλάνα θεραπείας.
Επίσης αυτή  η υπηρεσία είναι πάρα πολύ ωφέλιμη σε νέα ζευγάρια ή γυναίκες που θα ηθελαν να τεκνοποιήσουν μελλοντικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν, ήδη ,μικρό προβλήματα γονιμότητας.
Εχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι παθολογίες να μην έχουν εντοπιστεί και διορθωθεί εγκαίρως και με τη πάροδο του χρόνου να δημιουργούν σημαντικές δυσκολίες τεκνοποίησης στα ζευγάρια.

Επομένως υπηρεσία αυτή έχει και προληπτικό ρόλο.

Καλέστε μας σήμερα για να προγραμματίσουμε το ολοκληρωμένο ραντεβού σας για τη διάγνωση της γονιμότητας και να κάνουμε το πρώτο βήμα προς ένα λαμπρό μέλλον γεμάτο ελπίδα και δυνατότητες!

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Αττικής Ιατρικής, Δερβενάκιων 30 και Υγείας, Παλλήνη 15351 , Αττική,  στο 210 666 8610 ή 201 666 5044, για επείγοντα θέματα στο κινητό 6907935375

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να απαντήσουμε για τυχών άλλες απορίες

Ιατρείο Κώστα Παναγιωτίδη MRCOG, MSc ,MD

https://www.facebook.com/cpanayotidis
https://www.attikiiatriki.gr/index.php/iatreia/panagiotidis
https://www.researchgate.net/profile/Costas-Panayotidis
https://youtube.com/@costaspanayotidis1563

Κώστας Ν. Παναγιωτίδης
Χειρούργος , Γυναικολόγος, Μαιευτήρας MRCOG, MSc, MD
Εξειδικευμένο ιατρείο σε γυναικολογικό υπέρηχο, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση, διερεύνηση υπογονιμότητας και θεραπείες γονιμότητας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤOY ΙΑΤΡΟΥ   Κώστα Ν. Παναγιωτίδη

Επιμελητής Χειρουργός, Γυναικολόγος, Μαιευτήρας με εξειδίκευση στον γυναικολογικό υπέρηχο, υπογονιμότητα, την πρώιμη εγκυμοσύνη, στην λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση.



 

Nέα δεδομένα για τεχνικές διάγνωσης αλλά και για  βέλτιστη χειρουργική τεχνική διόρθωσης.
Η ισθμοκήλη καισαρικής τομής (Caesarean Scar Defect CSD, or uterine Isthmocele, or post caesarean inclusion cyst or niche) είναι μια ανατομική διαφοροποίηση όπου δημιουργείται ένας θύλακας ή κύστη μέσα στην επούλωση της καισαρικής τομής. Δημιουργείται  ένα ελάττωμα στο μπροστινό τοίχωμα της μήτρας το οποίο μπορεί και να συνδέεται με το εσωτερικό της ενδομητρικής κοιλότητας.

Συνήθως βρίσκεται κάτω ακριβώς από το σημείο καισαρικής τομής και συνδέει τον Ισθμό της μήτρας (το κατώτερο τμήμα της ενδομήτριας κοιλότητας ) με το ενδοτραχηλικό κανάλι. Kυρίως προκαλείται από ιατρική χειρουργική παρέμβαση ή ως ιατρογενές νόσημα μετά από καισαρική τομή.
Η διαδικασία επούλωσης του τοιχώματος της μήτρας μετά το χειρουργείο δεν αποκαθίσταται με τις στοιβάδες του μυομητρίου σωστά και με ομοιογένεια, οδηγώντας σε ινωτική αντίδραση με αποτέλεσμα το πάχος επούλωσης να είναι μικρότερο από το πάνω και το κατώτερο τμήμα του μυομητρίου, δηλαδή του μυ της μήτρας και σε ορισμένες φορές μέσα σ’ αυτό το πιο στενό σημείο επούλωσης από συνδετικό ιστό να δημιουργούνται κύστες οι οποίες μπορούν να περιέχουν υγρό ή να ενώνονται με την ενδομητρική κοιλότητα με αποτέλεσμα να γεμίζουν περιοδικά με αίμα περιόδου.

Όσο ο αριθμός των προηγούμενων καισαρικών τομών αυξάνεται, το ίδιο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης ισθμοκήλης. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 60% των ασθενών
έχουν ισθμοκήλη μετά την πρώτη τους καισαρική τομή και 100% μετά από τρεις καισαρικές τομές. Αν και η ισθμοκήλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες  όπως υπογονιμότητα, πυελικό πόνο και προβλήματα περιόδου με κύριο χαρακτηριστικό αιμορραγίες και καφέ υγρά στο ενδιάμεσο του κύκλου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μια μικρή ποσότητα αίματος μπορεί να συσσωρευτεί σε ένα κυστικό σημείο μέσα στην επουλωμένη περιοχή. Αυτό προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση και μπορεί να συμβάλει σε ακανόνιστη κολπική αιμορραγία, πυελικό πόνο (λόγω των επιδράσεων των φλεγμονωδών κυτοκινών ) και δυσκολίες με την εμφύτευση εμβρύου που οδηγούν σε δευτερογενή υπογονιμότητα.

Επίσης, η ισθμοκήλη μπορεί να αυξήσει το ποσοστό ατοπικής εγκυμοσύνης κάτω από την ουλή και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ρήξης της μήτρας εάν η εγκυμοσύνη συνεχιστεί και δεν έχει διαγνωστεί εγκαίρως.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης ισθμoκήλης τόσο χειρουργικά όσο και μη.

Έχει προταθεί ότι τα από του στόματος  χρήση αντισυλληπτικών ή  με  μια ορμονολογική θεραπεία μπορεί η κύστη να  συρρικνωθεί και να μειωθεί το ποσοστό διαταραχών του κύκλου χωρίς όμως να διορθωθεί η ανατομική αυτή ανωμαλία.

Χειρουργικές μέθοδοι περιλαμβάνουν λαπαροτομία, λαπαροσκοπική και κολπική εκτομή και αποκατάσταση, καθώς και υστεροσκοπική χειρουργική επέμβαση με ή ταυτόχρονη λαπαροσκοπική διόρθωση.

Το ποσοστό μη βέλτιστης επούλωσης μετά από καισαρική δημιουργώντας Ισθμοκήλη είναι συνδεδεμένο με τον τρόπο που γίνεται η καισαρική τομή αλλά και τις χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται.

Με άλλα λόγια εάν γίνει μία επείγουσα καισαρική επέμβαση για να σωθεί το παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού, λόγω της γρηγοράδας του χειρουργείου, τραυματισμοί μπορεί να συμβούν στο χαμηλό τμήμα της μήτρας και η επούλωση να μην είναι βέλτιστη.
Επίσης παράγοντες που συμβάλλουν στην δημιουργία κακής επούλωσης με Ισθμοκήλη μπορεί να είναι ενδομητρίτιδα / αμνιονίτιδα/  λοιμώξεις στην μήτρα κατά τη διάρκεια του τοκετού και μετεγχειρητικά.
Εάν δεν είναι καλή η χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση (είτε με μία είτε με δύο στοιβάδες ράμματός ) το κάτω τμήμα της τομής της καισαρικής δεν μπορεί να ενωθεί  ομοιόμορφα με το πάνω τμήμα  με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ελάττωμα στο σημείο της συρραφής. Περιπτώσεις που η καισαρική γίνεται επιλεκτικά και οργανωμένα ως προγραμματισμένο χειρουργείο το ποσοστό εμφανίσεις Ισθμοκήλης θα πρέπει να είναι πάρα πολύ μικρό.

Οι ισθμοκήλες εάν βρεθούν σε ασυμπτωματικές γυναίκες συνδυάζονται και με την παρουσία συμφύσεων στο περιτόναιο αλλά και στο κάτω τμήμα της βάσης της ουροδόχου κύστεως. Η παρουσίαση συμφύσεων με το περιτόναιο σχετίζεται και με τις επείγουσες καισαρικές.

Ο τρόπος με τον οποίον μπορούμε να αντιληφθούμε έγκαιρα την δημιουργία ελαττώματος στην επούλωση μετά την καισαρική είναι μόνο με την υπερηχογραφική μελέτη, με  τρισδιάστατο υπέρηχο αλλά και με το συνδυασμό αγγειακής μελέτης στην περιοχή της επούλωσης.

Ένας έλεγχος μετά από 30 ή 40 μέρες μετά από καισαρική αναδεικνύει εάν τα δύο τμήματα του μυομητρίου έχουν επουλωθεί και συνδεθεί συμμετρικά ή όχι. Επίσης ο υπέρηχος βοηθά στο να ενημερώσουμε την ασθενή για την οντότητα αυτή αν υφίσταται αλλά και να την πληροφορήσουμε για το μέλλον κατά πόσο αυτό θα πρέπει να το παρακολουθήσει και σε πόσο χρονικό διάστημα και την θεραπεία  που θα χρειαστεί εάν στο μέλλον η γυναίκα αυτή γίνει συμπωματική. Με άλλα λόγια εάν ο κύκλος της γινει άστατος.

Για τις γυναίκες οι οποίες δεν θέλουν να κάνουν άλλο παιδί και δεν τίθεται θέμα υπογονιμότητας η ορμονοθεραπεία και ίσως  η υστεροσκοπική θεραπεία με μία μικροεπέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην άμεση επούλωση του σημείου αυτού.

Τα πράγματα όμως είναι πιο δύσκολα για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί στο μέλλον για το κατά πόσο θα πρέπει να γίνει μια χειρουργική επέμβαση διορθωτικής φύσεως  προληπτικά η όχι χωρίς όμως να γίνουν περαιτέρω επιπλοκές στη μήτρα των γυναικών.

Επειδή η ισθμοκήλη δεν είναι συνήθως συμμετρική τείνουν λοιπόν αυτές κυστικές δομές να είναι διαμετρικά πλάγιες, μπορεί να βρίσκονται σε σημεία τα οποία να έχουν πολλά αγγεία ή να βρίσκονται  κοντά σε νεύρα ή να έχουν άμεση συσχέτιση με την ουροδόχο κύστη, επομένως ο τρόπος με τον οποίον γιατροί θα πρέπει να διορθώνουν αυτά τα ελαττώματα επούλωσης θα πρέπει να είναι σύνθετος λαβαίνοντας υπόψη και τον υπέρηχο αλλά και ενδεχομένως μαγνητική τομογραφία ούτως ώστε να συμφωνηθεί με την ασθενή το πιο ασφαλές χειρουργικό πλάνο.

Ιδανικά θα πρέπει να αφαιρεθεί το υγρό ή το παλαιό αίμα τα οποία έχουν συσσωρευθεί μέσα στην κυστική δομή και είτε θα γίνει μετέπειτα  μια φυσιολογική επούλωση από μόνη της είτε θα γίνει μία επιπλέον διορθωτική επέμβαση χρησιμοποιώντας ράμματα για να ισχυροποιηθεί η ένωση των δύο τμημάτων του μυομητρίου. Ορισμένες φορές αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο διότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ του φυσιολογικού μυομητρίου επομένως εκεί θα χρειαστεί μία μικρό τομή με μια επιπλέον συρραφή. Γι’ αυτό το λόγο η κάθε περίπτωση Ισθμοκήλη της καισαρικής τομής είναι ιδιαίτερη και στην ανατομία της αλλά και στην επιφάνεια της.

Πάνω από το 65% των ασθενών αναφέρουν βελτίωση με τα συμπτώματα μετά από χειρουργική επέμβαση. Πριν από την επιλογή μιας συγκεκριμένης χειρουργικής προσέγγισης συνιστάται η διεξαγωγή ενδελεχούς προ εγχειρητικής αξιολόγησης χρησιμοποιώντας ενδοκολπικό υπερηχογράφημα με έκχυση υγρού ( HYCOSY -HYFOSY) και/ή μαγνητική τομογραφία για την αξιολόγηση του υπολειπόμενου μυομητρίου πάχος που επικαλύπτει την ισθμοκήλη.

Για τους ασθενείς με συμπωματική ισθμοκήλη που επιλέγουν την χειρουργική επέμβαση, είναι σημαντικόo να ληφθεί υπόψη το υπολειπόμενο πάχος του μυομητρίου που υπερκαλύπτει την ισθμοκήλη.

Για ασθενείς με επαρκή υπολειπόμενο μυομήτριο πάχος που υπερκαλύπτει τη ισθμοκήλη (≥ 2,5–3,5 mm), μπορεί να γίνει  μια υστεροσκοπική διόρθωση ποια θεωρείτε  πιο ασφαλής και αποτελεσματική στρατηγική σε σχέση με ανοιχτό χειρουργείο η λαπαροσκοπικό.

Ωστόσο, για όσες έχουν πιο λεπτό υπολειπόμενο μυομήτριο (< 2,5 mm) ή όταν η υστεροσκοπική διαγνωστική εξέταση δείχνει σημεία πάρα πολύ λεπτά τότε μία λαπαροσκοπική πρόσβαση είναι προτιμότερη με η και χωρίς συνδυασμό με υστεροσκόπηση.

Τέλος σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει μία κολπική επέμβαση όπου μπορούμε να φτάσουμε στο μέσο και άνω τμήμα του μυομητρίου και να το διορθώσουμε με ράμματα η επέμβαση αυτή έχει κάποια κοινά στοιχεία με την κολπική τεχνική υστερεκτομής O χειρουργός θα πρέπει να είναι πολύ έμπειρος σε κολπικές χειρουργικές επεμβάσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όπως π.χ μεγαλύτερη διάρκεια, αυξημένη απώλεια αίματος και μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Αττικής Ιατρικής, Δερβενάκιων 30 και Υγείας, Παλλήνη 15351 , Αττική,  στο 210 666 8610 ή 201 666 5044, για επείγοντα θέματα στο κινητό 6907935375

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να απαντήσουμε για τυχών άλλες απορίες

Ιατρείο Κώστα Παναγιωτίδη MRCOG, MSc ,MD

https://www.facebook.com/cpanayotidis
https://www.attikiiatriki.gr/index.php/iatreia/panagiotidis
https://www.researchgate.net/profile/Costas-Panayotidis
https://youtube.com/@costaspanayotidis1563

Κώστας Ν. Παναγιωτίδης
Χειρούργος , Γυναικολόγος, Μαιευτήρας MRCOG, MSc, MD
Εξειδικευμένο ιατρείο σε γυναικολογικό υπέρηχο, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση, διερεύνηση υπογονιμότητας και θεραπείες γονιμότητας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤOY ΙΑΤΡΟΥ   Κώστα Ν. Παναγιωτίδη

Επιμελητής Χειρουργός, Γυναικολόγος, Μαιευτήρας με εξειδίκευση στον γυναικολογικό υπέρηχο, υπογονιμότητα, την πρώιμη εγκυμοσύνη, στην λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση.



 

H Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία (με την τεχνική HYFOSY) είναι μια καινοτόμος απεικονιστική μέθοδος που συνδυάζει προηγμένο υπερηχογραφικό έλεγχο με την δυναμική εξέταση διαπερατότητας των σαλπίγγων χρησιμοποιώντας ειδικό σκιαγραφικό αφρού. Με διακολπικό υπέρηχο γίνεται έλεγχος διαπερατότητας των σαλπίγγων με ανώδυνο και ασφαλή τρόπο. Η εξέταση αυτή δίνει άμεσο αποτέλεσμα χωρίς καθυστερήσεις περιμένοντας την γνωμάτευση. Σε σύγκριση με την ακτινολογική σαλπιγγογραφία όπου οι ασθενείς ταλαιπωρούνται ή και πονάνε, η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία είναι πολύ φιλική τεχνική για την ασθενή.

Γιατί χρειάζομαι αυτό το τεστ;
Για να ελέγξουμε ότι οι σάλπιγγές σας είναι ανοιχτές και είναι σε θέση να επιτρέψουν στα ωάρια σας να ταξιδέψουν ελεύθερα σε αυτές, για να επιτρέψουν τη γονιμοποίηση και την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαριού στη μήτρα.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η στειρότητα λόγω απόφραξης σαλπίγγων είναι περισσότερο συχνή από ότι νομίζουμε και με την εξέταση HYFOSY πολύ απλά και έγκυρα μία γυναίκα μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι.

Πως γίνεται η εξέταση  ?
Το τεστ περιλαμβάνει μια ενδοκολπική εξέταση. Ένας πολύ λεπτός καθετήρας σχεδιασμένος για αυτή την εξέταση, περνά στον τράχηλο της μήτρα, έχει ένα πολύ μικρό μπαλόνι στην άκρη του, το οποίο φουσκώνει για να σφραγίσει το εσωτερικό πέρασμα του τραχήλου.
Μόλις ο καθετήρας είναι στη θέση του σταθερός, γίνεται υπέρηχος εξετάζοντας την μήτρα και την ενδομητριακή κοιλότητα για να ελέγξουμε ότι η θέση του καθετήρα είναι η σωστή, (αυτή η διαδικασία είναι ανώδυνη).
Στη συνέχεια μία πολύ μικρή ποσότητα σκιαγραφικού υγρού σε μορφή αφρού εγχέεται στην κοιλότητα της μήτρας  διαμέσου  του καθετήρα.

Σε αυτό το σημείο ο γιατρός θα κοιτάξει για να δει εάν το υγρό περνά από την κοιλότητα της μήτρας στις σάλπιγγες. Εάν το υγρό φαίνεται να εκχύνεται από το άκρο κάθε σάλπιγγας, αυτό θα επιβεβαιώσει τη διαβατότητα των σαλπίγγων. Εάν το υγρό δεν φαίνεται να περνά από τη μία ή και τις δύο σάλπιγγες μπορεί αυτό να υποδηλώνει ότι υπάρχει στένωση ή φραγμός της σάλπιγγας ή των σαλπίγγων. Σ ’αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προβούμε στη διαγνωστική μέθοδο σε ό,τι αφορά την διαπερατότητά των σαλπίγγων, η οποία  είναι η διαγνωστική λαπαροσκόπησή (ώστε να επιβεβαιωθεί η όχι η γνωμάτευση του υπερήχου). Αυτό θα συζητηθεί με λεπτομέρεια και θα κανονιστεί εάν χρειάζεται αργότερα και όχι κατά τη διάρκεια του τεστ HYFOSY.

Πότε πρέπει να γίνει η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία - HYFOSY;
Η διαδικασία πραγματοποιείται καλύτερα μεταξύ της 8ης και της 15ης ημέρας του κύκλου σας, αν και οποιαδήποτε στιγμή μετά τη διακοπή της περιόδου είναι εξίσου κατάλληλη. Η διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώ εξακολουθείτε να αιμορραγείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας

Οδηγίες πριν από τη σαλπιγγογραφία με υπέρηχο
Πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο αντισύλληψης, ή προφυλακτικό(εάν είναι απαραίτητο) κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου του ραντεβού HyFoSy. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει συνεχιζόμενη ή αδιάγνωστη εγκυμοσύνη που μπορούσε να υπονομευθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Υπάρχει κάποια ενόχληση;
Μπορεί να αισθανθείτε κάποια μικρή ενόχληση, που μοιάζει με κράμπα μέτριας ένταση κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από αυτή τη διαδικασία αν και αυτό είναι σπάνιο να συμβεί. Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να πάρετε κάποια μορφή αναλγησίας όπως 400 mg  ιβουπροφαίνη ή 1 gr παρακεταμόλη 1-2 ώρες πριν από την εξέταση ως προφύλαξη για να μην έχετε ενόχληση.

Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια του ραντεβού μου;
• Απαιτείται να παρέσχετε γραπτή συγκατάθεση πριν από τη διαδικασία
• Θα σας ζητηθεί να ουρήσετε πριν από τον διακολπικό υπέρηχο
• Η εξέταση θα γίνει με τη χρήση ειδικού γυναικολογικού εξεταστικού κρεβατιού πάνω στο οποίο θα είστε άνετα τοποθετημένη. Επίσης θα μπορείτε να παρατηρήσετε την εξέταση βλέποντας την εξέλιξη της σε μεγάλο μόνιτορ.
• Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια αρχική κολπική υπερηχογραφία για να ελέγξει την  μήτρα και τις ωοθήκες σας. Το HyFoSy μπορεί να εκτελεστεί μόνο εάν ολοκληρωθεί η διακολπική υπερηχογραφική εξέταση. Η όλη διαδικασία διαρκεί 15 έως 20 λεπτά αν και η έκχυση του σκιαγραφικού μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από ένα λεπτό.
• Μπορεί να σας ζητηθεί να επιστρέψετε στην αίθουσα αναμονής της αίθουσας ανάρρωσης μέχρι να είστε έτοιμη να πάτε σπίτι
• Θα σας επιτραπεί  να φύγετε για το σπίτι σας λίγο μετά τη διαδικασία μόλις ο γιατρός αισθανθεί ότι είναι ασφαλές να το κάνετε.

Ποιές είναι οι πιθανές παρενέργειες;
Μερικές γυναίκες βιώνουν κάποιους πόνους κράμπας κατά τη διάρκεια ή και μετά το τεστ, που διαρκούν πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Περαιτέρω αναλγησία με χρήση ιβουπροφαίνης ή παρακεταμόλης συνήθως  επιλύει τη δυσφορία. Συνιστάται να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποιον μαζί σας που μπορεί να σας συνοδεύσει στο σπίτι.
Οι αντιδράσεις στο σκιαγραφικό αφρού που χρησιμοποιείται είναι εξαιρετικά σπάνιες και μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα λιποθυμίας ή κοιλιακού πόνου. Θα διασφαλίσουμε ότι είστε αρκετά καλά για να πάτε σπίτι πριν φύγετε από την κλινική.

Εξαιρετικά και πολύ σπανία η εξέταση μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη η οποία μπορεί να γίνει εμφανής έως και 10 ημέρες μετά το τεστ. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα λοίμωξης, όπως επίμονους πόνους, πυρετό ή δύσοσμα κολπικά υγρά, επικοινωνήστε με τον το κέντρο μας.
Μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια ελαφριά αιμορραγία μετά το τεστ που συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες. Εάν ναι, συνιστάται να χρησιμοποιείτε σερβιέτα υγιεινής και όχι ταμπόν σε περίπτωση έντονης αιμορραγίας ή αίματος, επικοινωνήστε με μαζί μας για περαιτέρω συμβουλές.

Μετά τη υπερηχογραφική μελέτη
Θα μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητες σας κανονικά μία ή δύο ώρες αργότερα, αλλά μπορεί να επωφεληθείτε με το να μην επιστρέψετε αμέσως στη δουλειά. Το σκιαγραφικό υγρό μπορεί να διαρρεύσει λίγο μετά τη διαδικασία τον τράχηλο, το αισθανθείτε αυτό σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε και μία σερβιέτα για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ενδέχεται να σας συνταγογραφηθεί προληπτικά μια σύντομη θεραπεία αντιβιοτικών (2 χάπια μόνο) μετά το τεστ, είναι σημαντικό να την ολοκληρώστε.

Ο γιατρός θα συζητήσει τα ευρήματα της εξέτασης και θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε τα επίσης θα δοθεί και πιστοποιημένη γνωμάτευση.

Για όσες ενδιαφέρονται μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για έλεγχο διαπερατότητας των σαλπίγγων με συνδυασμό ενδελεχή  υπερηχογραφικό έλεγχο  των γεννητικών οργάνων και της πυέλου  στα τηλέφωνα :  2106668610 ή 2106665044
Επίσης περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο facebook site του ιατρείου που είναι:  facebook : @cpanayotidis

Εικόνες παραδείγματα: τα βέλη δείχνουν τα σημεία όπου το σκιαγραφικό πέρνα και δείχνει διαπερατή την σάλπιγγα

Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία
 
Video παραδείγματα της εξέτασης HYFOSY
Επίδειξη HYFOSY – υπερηχογραφικής σαλπιγγογραφίας :   https://www.youtube.com/watch?v=HyMtAe4hA_c
στο συγκεκριμένο παράδειγμα παρακολουθείτε τη διαβατότητα και στις 2 σάλπιγγες η έγχυση του σκιαγραφικού αφρού περνά στην ενδομητριακή κοιλότητα και στη συνέχεια στις σάλπιγγες όπως φαίνεται με έντονο λευκό (υπερηχογόνο) τόνο.

Επίδειξη υπερηχογραφικής υστεροσαλπιγγογραφίας : https://www.youtube.com/watch?v=AuExKW0ljJ8
Στο video μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα πως με το κατάλληλο σκιαγραφικό (φαίνεται πολύ έντονα άσπρο και έχει στοιχεία ροής) και με λεπτεπίλεπτους χειρισμούς μπορούμε να παρατηρήσουμε όλο το μήκος της σάλπιγγας. To βίντεο δείχνει όλο το μήκος της σάλπιγγας παρατηρείται ότι το σκιαγραφικό πάει περιφερειακά πίσω από την ωοθήκη και βλέπουμε και την τελική ροή από το στόμιο της σάλπιγγας. Η εξέταση αυτή καταδεικνύει την φυσιολογική ανατομία της σάλπιγγας, ανώδυνα χωρίς ταλαιπωρίες για την ασθενή.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤOY ΙΑΤΡΟΥ   Κώστα Ν. Παναγιωτίδη

MRCOG, MSc (Cardf, distinction), MSc (Guildf), MSc (Strg), MD (Strg, Honours).

Επιμελητής Χειρουργός, Γυναικολόγος, Μαιευτήρας με εξειδίκευση στον γυναικολογικό υπέρηχο, υπογονιμότητα, την πρώιμη εγκυμοσύνη, στην λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση.