Πέρασαν οι μέρες του προγραμματισμού πολλαπλών ραντεβού για διάφορες εξετάσεις γονιμότητας.
Με την πρωτοποριακή μας προσέγγιση,  πραγματοποιούμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις σε μια ενιαία, βολική συνεδρία. Η εκτενής εμπειρία του Κύριου Κώστα Παναγιωτίδη* θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία με εξατομικευμένη προσοχή.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού θα εκτελεστεί μία ενδελεχής ενδοκολπική υπερηχογραφικη μελέτη επιπέδου  3 (που αντιστοιχεί στο ανώτατο επίπεδο υπερηχογραφικής επάρκειας) συνδυάζοντας πολλαπλές και διαφορετικές απεικονιστικές μεθόδους όπως αγγειακή μελέτη, εξειδικευμένη τρισδιάστατη μελέτη, τραχηλική αξιολόγηση, ενδομητρίου, μυομητρίου - ωοθηκών αλλά και σαλπιγγική. Στη συνέχεια η εξέταση συνδυάζεται με υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία χρησιμοποιώντας την τεχνική HYFOSY διασφαλίζοντας ότι δεν αφήνουμε κανένα πρόβλημα στον εντοπισμό τυχόν φραγμών στη σύλληψη. Η υπερσύγχρονη υπέρηχογραφική μηχανή που διαθέτει το κέντρο μπορεί να εκτελέσει και υπερηχογραφική τομογραφία. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει τμήμα της πυέλου -μήτρας -ωοθηκών να μην έχει διερευνηθεί λεπτομερέστατά.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης περιγράφετε στο ζευγάρι (με εξαιρετικά καθαρές εικόνες και με ακριβείς μετρήσεις) ό,τι έχει εντοπιστεί και ταυτόχρονα διασφαλίζεται η απουσία παθολογιών οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πιθανότητα εγκυμοσύνης.


Εικόνα 1: Στο ιατρείο χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας  υστεροσκοπικό σύστημα για εξέταση στο γραφείο άνευ χρήσης αναισθησίας ( Telepack -Storz©)Στη συνέχεια αναλόγως με τα ευρήματα της υπερηχογραφικής εξέτασης μπορούμε να πραγματοποιήσουμε Διαγνωστική Υστεροσκόπηση Γραφείου (office hysteroscopy).
Αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία χωρίς πόνο και ανάγκη αναισθησίας μας επιτρέπει να δούμε το εσωτερικό της μήτρας, εντοπίζοντας τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμποδίσουν την επιτυχή εμφύτευση και την εγκυμοσύνη.
Δίνεται και δυνατότητα μικροχειρουργικής βιοψίας ή θεραπείας, ιδιαίτερα για προβλήματα όπως συμφύσεις, μικρό πολύποδες τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο, γενικής αναισθησίας και ταλαιπωρίας της ασθενούς.

Το κέντρο διαθέτει τελειότητα μηχανήματα υστεροσκόπησης και οι εξετάσεις ολοκληρώνονται με ασφάλεια και υπό τις βέλτιστες απεικονιστικές συνθήκες.Στην συνεδρία και οι δύο σύντροφοι θα υποβληθούν σε εξατομικευμένες κλινικές γυναικολογικές και ανδρολογικές εξετάσεις, για να αξιολογηθούν όλοι οι πιθανοί παράγοντες υπογονιμότητας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται επίσης και η ερμηνεία των ορμονικών προφίλ και των αποτελεσμάτων σπερμογράμματος.

Διαβούλευση ειδικού για τους λόγους της υπογονιμότητας

Ο Κύριος Παναγιωτίδης θα συζητήσει τα ευρήματα όλων των εξετάσεων και θα δώσει εμπεριστατωμένα πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς λόγους πίσω από την υπογονιμότητα.  Όλες οι τυχών ερωτήσεις θα απαντηθούν και η συνεδρία θα έχει οργανωθεί με τον κατάλληλο χρόνο ώστε να επιτευχθεί αυτό. Μια άλλη μοναδικότητα της υπηρεσίας αυτής είναι ότι και οι δύο σύντροφοι παίρνουν μέρος στην διαδικασία διερεύνησης και συμμετέχουν σε αυτήν ενεργά, μειώνοντας  έτσι σημαντικά το στρες, τις φοβίες ή και τις ανησυχίες που πολύ πιθανώς να δημιουργούνται  σε περιπτώσεις πολλαπλών  ραντεβού και τμηματικών εξετάσεων.

Στο Υπερηχολογικό και Υστεροσκοπικό κέντρο του Κυρίου Παναγιωτίδη δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να πετύχετε το όνειρό σας για κύηση. Η πρωτοποριακή μας διάγνωση γονιμότητας με ένα ραντεβού έχει σχεδιαστεί για να σας εξοικονομεί χρόνο, να ελαχιστοποιεί το άγχος και να παρέχει τις απαντήσεις που χρειάζεστε για να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το ταξίδι γονιμότητας σας.
Μια μοναδική ευκαιρία να συσχετιστούν όλες οι εξετάσεις άμεσα υπό τις βέλτιστες συνθήκες με τα τελειότερα μηχανήματα και με την μεταδοτικότητα του κυρίου Παναγιωτίδη να υπάρχουν τεκμηριωμένα πλάνα θεραπείας.
Επίσης αυτή  η υπηρεσία είναι πάρα πολύ ωφέλιμη σε νέα ζευγάρια ή γυναίκες που θα ηθελαν να τεκνοποιήσουν μελλοντικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν, ήδη ,μικρό προβλήματα γονιμότητας.
Εχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι παθολογίες να μην έχουν εντοπιστεί και διορθωθεί εγκαίρως και με τη πάροδο του χρόνου να δημιουργούν σημαντικές δυσκολίες τεκνοποίησης στα ζευγάρια.

Επομένως υπηρεσία αυτή έχει και προληπτικό ρόλο.

Καλέστε μας σήμερα για να προγραμματίσουμε το ολοκληρωμένο ραντεβού σας για τη διάγνωση της γονιμότητας και να κάνουμε το πρώτο βήμα προς ένα λαμπρό μέλλον γεμάτο ελπίδα και δυνατότητες!

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Αττικής Ιατρικής, Δερβενάκιων 30 και Υγείας, Παλλήνη 15351 , Αττική,  στο 210 666 8610 ή 201 666 5044, για επείγοντα θέματα στο κινητό 6907935375

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να απαντήσουμε για τυχών άλλες απορίες

Ιατρείο Κώστα Παναγιωτίδη MRCOG, MSc ,MD

https://www.facebook.com/cpanayotidis
https://www.attikiiatriki.gr/index.php/iatreia/panagiotidis
https://www.researchgate.net/profile/Costas-Panayotidis
https://youtube.com/@costaspanayotidis1563

Κώστας Ν. Παναγιωτίδης
Χειρούργος , Γυναικολόγος, Μαιευτήρας MRCOG, MSc, MD
Εξειδικευμένο ιατρείο σε γυναικολογικό υπέρηχο, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση, διερεύνηση υπογονιμότητας και θεραπείες γονιμότητας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤOY ΙΑΤΡΟΥ   Κώστα Ν. Παναγιωτίδη

Επιμελητής Χειρουργός, Γυναικολόγος, Μαιευτήρας με εξειδίκευση στον γυναικολογικό υπέρηχο, υπογονιμότητα, την πρώιμη εγκυμοσύνη, στην λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση. 

H Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία (με την τεχνική HYFOSY) είναι μια καινοτόμος απεικονιστική μέθοδος που συνδυάζει προηγμένο υπερηχογραφικό έλεγχο με την δυναμική εξέταση διαπερατότητας των σαλπίγγων χρησιμοποιώντας ειδικό σκιαγραφικό αφρού. Με διακολπικό υπέρηχο γίνεται έλεγχος διαπερατότητας των σαλπίγγων με ανώδυνο και ασφαλή τρόπο. Η εξέταση αυτή δίνει άμεσο αποτέλεσμα χωρίς καθυστερήσεις περιμένοντας την γνωμάτευση. Σε σύγκριση με την ακτινολογική σαλπιγγογραφία όπου οι ασθενείς ταλαιπωρούνται ή και πονάνε, η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία είναι πολύ φιλική τεχνική για την ασθενή.

Γιατί χρειάζομαι αυτό το τεστ;
Για να ελέγξουμε ότι οι σάλπιγγές σας είναι ανοιχτές και είναι σε θέση να επιτρέψουν στα ωάρια σας να ταξιδέψουν ελεύθερα σε αυτές, για να επιτρέψουν τη γονιμοποίηση και την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαριού στη μήτρα.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η στειρότητα λόγω απόφραξης σαλπίγγων είναι περισσότερο συχνή από ότι νομίζουμε και με την εξέταση HYFOSY πολύ απλά και έγκυρα μία γυναίκα μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι.

Πως γίνεται η εξέταση  ?
Το τεστ περιλαμβάνει μια ενδοκολπική εξέταση. Ένας πολύ λεπτός καθετήρας σχεδιασμένος για αυτή την εξέταση, περνά στον τράχηλο της μήτρα, έχει ένα πολύ μικρό μπαλόνι στην άκρη του, το οποίο φουσκώνει για να σφραγίσει το εσωτερικό πέρασμα του τραχήλου.
Μόλις ο καθετήρας είναι στη θέση του σταθερός, γίνεται υπέρηχος εξετάζοντας την μήτρα και την ενδομητριακή κοιλότητα για να ελέγξουμε ότι η θέση του καθετήρα είναι η σωστή, (αυτή η διαδικασία είναι ανώδυνη).
Στη συνέχεια μία πολύ μικρή ποσότητα σκιαγραφικού υγρού σε μορφή αφρού εγχέεται στην κοιλότητα της μήτρας  διαμέσου  του καθετήρα.

Σε αυτό το σημείο ο γιατρός θα κοιτάξει για να δει εάν το υγρό περνά από την κοιλότητα της μήτρας στις σάλπιγγες. Εάν το υγρό φαίνεται να εκχύνεται από το άκρο κάθε σάλπιγγας, αυτό θα επιβεβαιώσει τη διαβατότητα των σαλπίγγων. Εάν το υγρό δεν φαίνεται να περνά από τη μία ή και τις δύο σάλπιγγες μπορεί αυτό να υποδηλώνει ότι υπάρχει στένωση ή φραγμός της σάλπιγγας ή των σαλπίγγων. Σ ’αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προβούμε στη διαγνωστική μέθοδο σε ό,τι αφορά την διαπερατότητά των σαλπίγγων, η οποία  είναι η διαγνωστική λαπαροσκόπησή (ώστε να επιβεβαιωθεί η όχι η γνωμάτευση του υπερήχου). Αυτό θα συζητηθεί με λεπτομέρεια και θα κανονιστεί εάν χρειάζεται αργότερα και όχι κατά τη διάρκεια του τεστ HYFOSY.

Πότε πρέπει να γίνει η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία - HYFOSY;
Η διαδικασία πραγματοποιείται καλύτερα μεταξύ της 8ης και της 15ης ημέρας του κύκλου σας, αν και οποιαδήποτε στιγμή μετά τη διακοπή της περιόδου είναι εξίσου κατάλληλη. Η διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώ εξακολουθείτε να αιμορραγείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας

Οδηγίες πριν από τη σαλπιγγογραφία με υπέρηχο
Πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο αντισύλληψης, ή προφυλακτικό(εάν είναι απαραίτητο) κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου του ραντεβού HyFoSy. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει συνεχιζόμενη ή αδιάγνωστη εγκυμοσύνη που μπορούσε να υπονομευθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Υπάρχει κάποια ενόχληση;
Μπορεί να αισθανθείτε κάποια μικρή ενόχληση, που μοιάζει με κράμπα μέτριας ένταση κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από αυτή τη διαδικασία αν και αυτό είναι σπάνιο να συμβεί. Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να πάρετε κάποια μορφή αναλγησίας όπως 400 mg  ιβουπροφαίνη ή 1 gr παρακεταμόλη 1-2 ώρες πριν από την εξέταση ως προφύλαξη για να μην έχετε ενόχληση.

Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια του ραντεβού μου;
• Απαιτείται να παρέσχετε γραπτή συγκατάθεση πριν από τη διαδικασία
• Θα σας ζητηθεί να ουρήσετε πριν από τον διακολπικό υπέρηχο
• Η εξέταση θα γίνει με τη χρήση ειδικού γυναικολογικού εξεταστικού κρεβατιού πάνω στο οποίο θα είστε άνετα τοποθετημένη. Επίσης θα μπορείτε να παρατηρήσετε την εξέταση βλέποντας την εξέλιξη της σε μεγάλο μόνιτορ.
• Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια αρχική κολπική υπερηχογραφία για να ελέγξει την  μήτρα και τις ωοθήκες σας. Το HyFoSy μπορεί να εκτελεστεί μόνο εάν ολοκληρωθεί η διακολπική υπερηχογραφική εξέταση. Η όλη διαδικασία διαρκεί 15 έως 20 λεπτά αν και η έκχυση του σκιαγραφικού μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από ένα λεπτό.
• Μπορεί να σας ζητηθεί να επιστρέψετε στην αίθουσα αναμονής της αίθουσας ανάρρωσης μέχρι να είστε έτοιμη να πάτε σπίτι
• Θα σας επιτραπεί  να φύγετε για το σπίτι σας λίγο μετά τη διαδικασία μόλις ο γιατρός αισθανθεί ότι είναι ασφαλές να το κάνετε.

Ποιές είναι οι πιθανές παρενέργειες;
Μερικές γυναίκες βιώνουν κάποιους πόνους κράμπας κατά τη διάρκεια ή και μετά το τεστ, που διαρκούν πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Περαιτέρω αναλγησία με χρήση ιβουπροφαίνης ή παρακεταμόλης συνήθως  επιλύει τη δυσφορία. Συνιστάται να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποιον μαζί σας που μπορεί να σας συνοδεύσει στο σπίτι.
Οι αντιδράσεις στο σκιαγραφικό αφρού που χρησιμοποιείται είναι εξαιρετικά σπάνιες και μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα λιποθυμίας ή κοιλιακού πόνου. Θα διασφαλίσουμε ότι είστε αρκετά καλά για να πάτε σπίτι πριν φύγετε από την κλινική.

Εξαιρετικά και πολύ σπανία η εξέταση μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη η οποία μπορεί να γίνει εμφανής έως και 10 ημέρες μετά το τεστ. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα λοίμωξης, όπως επίμονους πόνους, πυρετό ή δύσοσμα κολπικά υγρά, επικοινωνήστε με τον το κέντρο μας.
Μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια ελαφριά αιμορραγία μετά το τεστ που συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες. Εάν ναι, συνιστάται να χρησιμοποιείτε σερβιέτα υγιεινής και όχι ταμπόν σε περίπτωση έντονης αιμορραγίας ή αίματος, επικοινωνήστε με μαζί μας για περαιτέρω συμβουλές.

Μετά τη υπερηχογραφική μελέτη
Θα μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητες σας κανονικά μία ή δύο ώρες αργότερα, αλλά μπορεί να επωφεληθείτε με το να μην επιστρέψετε αμέσως στη δουλειά. Το σκιαγραφικό υγρό μπορεί να διαρρεύσει λίγο μετά τη διαδικασία τον τράχηλο, το αισθανθείτε αυτό σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε και μία σερβιέτα για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ενδέχεται να σας συνταγογραφηθεί προληπτικά μια σύντομη θεραπεία αντιβιοτικών (2 χάπια μόνο) μετά το τεστ, είναι σημαντικό να την ολοκληρώστε.

Ο γιατρός θα συζητήσει τα ευρήματα της εξέτασης και θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε τα επίσης θα δοθεί και πιστοποιημένη γνωμάτευση.

Για όσες ενδιαφέρονται μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για έλεγχο διαπερατότητας των σαλπίγγων με συνδυασμό ενδελεχή  υπερηχογραφικό έλεγχο  των γεννητικών οργάνων και της πυέλου  στα τηλέφωνα :  2106668610 ή 2106665044
Επίσης περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο facebook site του ιατρείου που είναι:  facebook : @cpanayotidis

Εικόνες παραδείγματα: τα βέλη δείχνουν τα σημεία όπου το σκιαγραφικό πέρνα και δείχνει διαπερατή την σάλπιγγα

Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία
 
Video παραδείγματα της εξέτασης HYFOSY
Επίδειξη HYFOSY – υπερηχογραφικής σαλπιγγογραφίας :   https://www.youtube.com/watch?v=HyMtAe4hA_c
στο συγκεκριμένο παράδειγμα παρακολουθείτε τη διαβατότητα και στις 2 σάλπιγγες η έγχυση του σκιαγραφικού αφρού περνά στην ενδομητριακή κοιλότητα και στη συνέχεια στις σάλπιγγες όπως φαίνεται με έντονο λευκό (υπερηχογόνο) τόνο.

Επίδειξη υπερηχογραφικής υστεροσαλπιγγογραφίας : https://www.youtube.com/watch?v=AuExKW0ljJ8
Στο video μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα πως με το κατάλληλο σκιαγραφικό (φαίνεται πολύ έντονα άσπρο και έχει στοιχεία ροής) και με λεπτεπίλεπτους χειρισμούς μπορούμε να παρατηρήσουμε όλο το μήκος της σάλπιγγας. To βίντεο δείχνει όλο το μήκος της σάλπιγγας παρατηρείται ότι το σκιαγραφικό πάει περιφερειακά πίσω από την ωοθήκη και βλέπουμε και την τελική ροή από το στόμιο της σάλπιγγας. Η εξέταση αυτή καταδεικνύει την φυσιολογική ανατομία της σάλπιγγας, ανώδυνα χωρίς ταλαιπωρίες για την ασθενή.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤOY ΙΑΤΡΟΥ   Κώστα Ν. Παναγιωτίδη

MRCOG, MSc (Cardf, distinction), MSc (Guildf), MSc (Strg), MD (Strg, Honours).

Επιμελητής Χειρουργός, Γυναικολόγος, Μαιευτήρας με εξειδίκευση στον γυναικολογικό υπέρηχο, υπογονιμότητα, την πρώιμη εγκυμοσύνη, στην λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση. 

Επιμελήθηκε από τον Δρ Κώστα Παναγιωτίδη MRCOG, MSc MD γυναικολόγος εξειδικευμένος υπερηχολόγος , ειδικός σε τεχνικές υποβοηθουμένης αναπαραγωγής και λαπαροσκοπικός -υστεροσκοπικός χειρουργός. Η ασθενής που χρειάζεται διερεύνηση με υστεροσκόπηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι πλέον εν έτη 2022 , οι υστεροσκοπικές διαγνωστικές αλλά και επεμβατικές εξετάσεις, μπορούν να γίνουν με απόλυτη ασφάλεια στο ιατρείο χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας ή μέθης, χωρίς πόνο, ταλαιπωρία και εισαγωγή σε νοσοκομείο. Τα πλεονεκτήματα για την ασθενή με την υστεροσκόπηση γραφείου είναι πάρα πολλά αλλά και το κόστος αυτής εξέτασης είναι σημαντικά μικρότερο σε σύγκριση με την υστεροσκόπηση με γενική αναισθησία χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα της υστεροσκοπική τεχνικής.  

Το πιο σπουδαίο όφελος είναι ότι η εξέταση αυτή γίνεται με τα τελειότερα σύγχρονα μηχανήματα που υπάρχουν στον επιστημονικό χώρο αυτή τη στιγμή, δίνοντας  έτσι τις καλύτερες εικόνες για κλινική εκτίμηση και διευκολύνοντας την ορθή διάγνωση και θεραπεία  ( Εικόνα 1 ).


Εικόνα 1: Στο ιατρείο χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας  υστεροσκοπικό σύστημα για εξέταση στο γραφείο άνευ χρήσης αναισθησίας ( Telepack -Storz©)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συνδυασμός προηγούμενου υπερήχου level III πριν, ταυτόχρονα ή και μετά την εξέταση, μαζί με το συνδυασμό προηγούμενης τεχνολογίας υστεροσκόπησης στο γραφείο, προσφέρει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης οποιασδήποτε παθολογίας σε ό,τι αφορά την ενδομητρική κοιλότητα όπως για διάγνωση, βιοψία και θεραπεία (και μπορεί να γίνει μέσα σε ένα μόνο ραντεβού) Εικόνα 2.
Εικόνα 2: υπερσύγχρονος ιατρικός χώρος συνδυάζοντας προηγμένης τεχνολογίας μηχανή υπερήχου Philips Epiq Elite και υστεροσκοπική μονάδα Storz Telepack.

Επειδή η εξέταση αυτή είναι πολύ φιλική, εντελώς ανώδυνη τις περισσότερες φορές, για την ασθενή, επιτρέπει την επανάληψη της εξέτασης αυτής όταν χρειάζεται επανεκτίμηση ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε μακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ενδομητρική κοιλότητα και το ενδομήτριο, εν αντιθέσει με την υστεροσκόπηση υπό γενική αναισθησία όπου λόγω του κόστους και της ταλαιπωρίας της ασθενούς, δυστυχώς δεν είναι εφικτή η επαλήθευση της ίασης και επανεκτίμηση της μετεγχειρητικής περιόδου.
Είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στο ότι η υπερηχογραφική διάγνωση έχει κι αυτή τα όρια της και δεν μπορεί να εξασφαλίσει πάντα τις πληροφορίες που μπορεί να αποκτήσουμε  με την υστεροσκόπηση  γραφείου ( άμεση εκτίμηση του ενδομητρίου ποιοτικά και  την ανατομία της ενδομητρικής κοιλότητας ), με άλλα λόγια υπάρχουν κάποιες παθογένειες οι οποίες μόνο με την υστεροσκόπηση μπορούν να διαγνωστούν και όχι με τον υπέρηχο.

Ο συνδυασμός λοιπόν του προηγμένου γυναικολογικού υπέρηχου με συνδυασμό υστεροσκόπησης γραφείου, θεωρείται  τα τελευταία χρονιά ως ο πλέον κατάλληλος και αποδοτικός τρόπος διερεύνησης της ενδομητρικής κοιλότητας.

Είναι πολλές και σημαντικές οι πληροφορίες που μπορούμε να πάρουμε κατά την διερεύνηση υπογονιμότητας, παραδείγματος χάρη:
• για την ποιότητα του ενδομητρίου,
• την συμμετρία των ενδομητρικών αδένων,

Εικόνα μικρό κυστικών πολυπόδων

• την ύπαρξη ινομυωμάτων / πολυπόδων μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα


Εικόνα ενδομητρικού πολύποδα
• για την ύπαρξη περιοχών με φλεγμονή, είτε με λοίμωξη όπως οι σπάνιες περιπτώσεις ενδομητρίτιδας,


Εικόνα οξείας ενδομητρίτιδας

•    η ύπαρξη κάποιων περιοχών με ατελείς συμφύσεις ή διάφραγμα


  Εικόνα ενδομητρικού διαφράγματος

•    για την παρουσία στένωσης του τραχήλου.

Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ πολύτιμες για πιθανά υπογόνιμα ζευγάρια, για γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί επαναλαμβανόμενες αποβολές, για ασθενείς οι οποίες έχουν μία ανωμαλία σχήματος της ενδομητρικής κοιλότητας, σε περιπτώσεις στένωσης τραχήλου όπως επίσης για αφαίρεση μικρών πολύποδων.

Επίσης σε ότι αφορά διερεύνηση μετα-εμμηνοπαυσιακών γυναικών  που παρουσιάζουν κολπική αιμορραγία  αυτή η εξέταση είναι η ενδεδειγμένη  για διάγνωση  ατροφικής ενδομητριακής αιμορραγίας , υπερτροφίας η και ενδομητριακού καρκίνου χωρίς καθυστερήσεις.  

Η διαγνωστική και χειρουργική υστεροσκόπηση που εφαρμόζεται στο ιατρείο ( γραφείου) επιτρέπει στους ασθενείς να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους ευθύς αμέσως μετά από την εξέταση και ενσωματώνουν επιτυχώς την κλινική πρακτική θεραπείας, αποφεύγοντας τους πρόσθετους κινδύνους της γενικής αναισθησίας την ταλαιπωρία καθώς και το επιπρόσθετο κόστος της θεραπείας για τον ασθενή αν γινόταν αυτή σε νοσοκομείο.

Η υστεροσκόπηση γραφείου επειδή δεν απαιτεί γενική αναισθησία, είναι μια φιλική προς την ασθενή τεχνική ανώδυνη και δεν χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις αναλγησία, βελτιώνει την ικανοποίηση των ασθενών αποφεύγοντας καθυστερήσεις στη θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας, η ασθενής είναι ξύπνια και συνειδητή, μπορεί να δει τι ακριβώς διερευνά ο ιατρός, η ασθενής καταλαβαίνει με άμεσες εξηγήσεις από το γιατρό, οπότε δεν υπάρχει σύγχυση (κάτι που συμβαίνει συχνά μετά από γενική αναισθησία) σε ότι αφορά τα ευρήματα.

Η υστεροσκόπηση γραφείου απαιτεί ειδική εξειδίκευση από γιατρούς και χρήση εξειδικευμένων εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό (δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλων των ειδών υστεροσκόπια) τα εργαλεία όπως και η οπτική ίνα που χρησιμοποιούμε έχουν σχεδιαστεί να είναι προσαρμοσμένα για την μικρή διάμετρο του εσωτερικού του τραχήλου της μήτρας υστεροσκόπηση ραφείου συνδυάζει την εξέταση χωρίς την ανάγκη χρήσης άλλων εργαλείων όπως κόλπο-διαστολέα, λαβίδας κλπ εργαλείων, τα οποία ταλαιπωρούν τις εξεταζόμενες γυναίκες.

Η εξέταση βασίζεται  στην τεχνική ( vaginoscopy) όπου ο φυσιολογικός ορός που χρησιμοποιείται μαζί και μόνο με την λεπτή οπτική ίνα αρκεί στο να περάσει το υστεροσκόπιο μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα χωρίς πόνο.

Στο ιδιωτικό μου γραφείο είμαι πολύ περήφανος που προσφέρω πλήρη υστεροσκοπική υπηρεσία χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα υστεροσκοπικά εργαλεία της εταιρείας Storz κορυφαίας στον τομέα της υστεροσκοπίας και λαπαροσκοπίας.

Παρέχω υστεροσκόπηση γραφείου για τις παρακάτω ενδείξεις:
• Διαγνωστική υστεροσκόπηση
• Βιοψία ενδομητρίου με άμεση υστεροσκοπική απεικόνιση
• Λύση ενδομητρικών συμφύσεων
• Εκτομή μικρών υποβλεννογόνων λειομυωμάτων,
• Eνδομήτρια πολυπεκτομή,
• Tοποθέτηση μόνιμων αντισυλληπτικών εμφυτευμάτων,
• Aφαίρεση ξένων αντικειμένων ή μετατοπισμένα IUDS / σπιράλ
• Aπομάκρυνση των συγκρατημένων προϊόντων σύλληψης (μετά από αποβολή)
• Mητροπλαστική μήτρας
• Αξιολόγηση της ενδομήτριας κοιλότητας μέρος της αξιολόγησης της υπογονιμότητας
• Αξιολόγηση μη φυσιολογικών ευρημάτων όπως από υστεροσαλπιγγογραφία
• Αξιολόγηση των ανατομικών ελαττωμάτων της μήτρας μετά από καισαρική τομή (ισθμοκήλες)

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Αττικής Ιατρικής στο 210 666 8610 ή 201 666 5044

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να απαντήσουμε για τυχών άλλες απορίες  

Ιατρείο Κώστα Παναγιωτίδη MRCOG, MSc ,MD

https://www.facebook.com/cpanayotidis
https://www.attikiiatriki.gr/index.php/iatreia/panagiotidis
https://www.researchgate.net/profile/Costas-Panayotidis

Κώστας Ν. Παναγιωτίδης
Χειρούργος , Γυναικολόγος, Μαιευτήρας MRCOG, MSc, MD
Εξειδικευμένο ιατρείο σε γυναικολογικό υπέρηχο, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση, διερεύνηση υπογονιμότητας και θεραπείες γονιμότητας.

Office based operative hysteroscopy allows patients to resume activities immediately and successfully integrates clinical practice into a see and treat modality avoiding the added risks of anesthesia and the inconvenience of the operating room as well the cost of the treatment for the patient is significantly decreased. Office hysteroscopy does not require general anesthesia, it is a patient friendly technique and it does not need in most the cases analgesia, it enhances doctors’ productivity, improves patient satisfaction avoiding delays for treatment. Patient is during the whole procedure awake and conscious, she can see exactly what the doctors observes, the patient understands with direct explanations from the doctor, the findings therefore there is no confusion about it (something that happens often after general anesthesia). Office hysteroscopy requires special doctors’ expertise and usage of specialized instruments designed for the purpose (not all kind of hysteroscopes can be used). The technique of vaginoscopy is performed where normal saline and the smallest hysteroscope are used which by consequence avoids any additional painful mechanical dilation in the cervix. Also, office hysteroscopy is one of the essential investigations for hypofertile couples assessing the uterine cavity , regarding the investigation of post-menopausal women who present with vaginal bleeding, this test is indicated for the diagnosis of atrophic endometrial bleeding, hypertrophy and endometrial cancer without delays.

In my private office.
I am very proud to offer full office hysteroscopic service using the latest Storz office hysteroscopic instruments.
I offer office hysteroscopic treatment for the following indications:
Diagnostic hysteroscopy
Endometrial biopsy with direct hysteroscopic visualization
Lysis of endometrial adhesions
Resection of small submucous leiomyomas,
Endometrial polypectomy,
Placement of permanent contraceptive implants,
Removal of foreign objects or dislodged IUDS
Removal of retained products of conception
Uterine metroplasty
Evaluation of endometrial cavity part of hypofertility evaluation
Assessment of abnormal testing findings such as hysterosalpingography
Defects from hysterotomy post caesarean section (isthmoceles)

For more information or to make an appointment, please contact the secretariat at 210 666 8610 or 201 666 5044

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤOY ΙΑΤΡΟΥ   Κώστα Ν. Παναγιωτίδη

MRCOG, MSc (Cardf, distinction), MSc (Guildf), MSc (Strg), MD (Strg, Honours).

Επιμελητής Χειρουργός, Γυναικολόγος, Μαιευτήρας με εξειδίκευση στον γυναικολογικό υπέρηχο, υπογονιμότητα, την πρώιμη εγκυμοσύνη, στην λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση. 

Πρόσφατη έκδοση βιβλίου υπερήχου και υπογονιμότητα με 2 κεφάλαια με τίτλο: Oocyte Pick Up technique απο  τον Γυναικολογο Κώστα Ν. Παναγιωτίδη 

Oocyte Pick Up technique  (Τεχνικη Ωοληψιας)
Τα πρότυπα ( Standards) υπερήχων μέσω διακολπικής ωοληψίας (OPU) δεν έχουν ποτέ αξιολογηθεί επίσημα.
Η βιβλιογραφική ανασκόπηση για αυτό το κεφάλαιο έδειξε μόνο μερικές δημοσιεύσεις που αξιολογούν την OPU σχετικά με τα πρωτόκολλα εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).
Το κεφάλαιο αυτό διερευνά αυτό που θεωρείται σήμερα ως η καλύτερη κλινική πρακτική για την OPU. Αυτή η κλινική πρακτική θα πρέπει να στοχεύει σε μέγιστα αποτελέσματα (υψηλή απόδοση ωαρίων) και όσο το δυνατόν λιγότερες επιπλοκές.
Οι παράγοντες (ποιότητα υπερήχων και ρυθμίσεις) που επηρεάζουν αυτούς τους στόχους σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα του χειριστή είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να διατηρηθεί ένα υψηλό πρότυπο πρακτικής OPU.

Εκπαίδευση και Πιστοποίηση
Η πρακτική του υπερήχου είναι μια τέχνη που απαιτεί πολύπλοκες γνωστικές και συμπεριφοράς δεξιότητες, που αποκτώνται μετά από συνεχή πρακτική.
Η απόδοση πρέπει να ικανοποιεί τα πρότυπα που καθορίζονται από τις επαγγελματικές οργανώσεις και τις επιστημονικές εταιρείες.
Η αποτυχία επίτευξης αυτών των προτύπων έχει ως αποτέλεσμα την υποβαθμισμένη  φροντίδα των ασθενών, αν όχι και με βλάβη.
Σε αυτό το κεφάλαιο, αναθεωρούμε τα τρέχοντα πρότυπα για την πρακτική στη γυναικολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που καθορίζονται από κορυφαίους οργανισμούς, περιγράφονται τα μοντέλα μάθησης και διδασκαλίας για την απόκτηση δεξιοτήτων, εξακριβώνεται πότε και πού θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προσομοιώσεις και άλλες παρεμβάσεις για την υποστήριξη της απόκτησης δεξιοτήτων υπερήχων από τους μαθητές, και διερευνάται το χρονοδιάγραμμα για τις μεθόδους αξιολόγησης που επιτρέπουν στους μαθητές να επιδείξουν ικανότητες και να τις θέσουν στην πορεία της επάρκειας, καθησυχάζοντας το κοινό.

Το Βιβλίο αυτό θεωρείται μπεστσέλερ του 2019 πάνω στην εκπαίδευση και τελειοποίηση της χρησης υπερήχου στην υποβοηθούμενη γονιμότητα και αρχική κύηση,  περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο link του εκδότη Taylor and  Francis :  
https://www.taylorfrancis.com/books/edit/10.1201/9781351046237/ultrasound-assisted-reproduction-early-pregnancy-arianna-angelo-nazar-amso 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤOY ΙΑΤΡΟΥ   Κώστα Ν. Παναγιωτίδη

MRCOG, MSc (Cardf, distinction), MSc (Guildf), MSc (Strg), MD (Strg, Honours).

Επιμελητής Χειρουργός, Γυναικολόγος, Μαιευτήρας με εξειδίκευση στον γυναικολογικό υπέρηχο, υπογονιμότητα, την πρώιμη εγκυμοσύνη, στην λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση.