Επιμελήθηκε από τον Δρ Κώστα Παναγιωτίδη MRCOG, MSc MD γυναικολόγος εξειδικευμένος υπερηχολόγος , ειδικός σε τεχνικές υποβοηθουμένης αναπαραγωγής και λαπαροσκοπικός -υστεροσκοπικός χειρουργός. Η ασθενής που χρειάζεται διερεύνηση με υστεροσκόπηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι πλέον εν έτη 2022 , οι υστεροσκοπικές διαγνωστικές αλλά και επεμβατικές εξετάσεις, μπορούν να γίνουν με απόλυτη ασφάλεια στο ιατρείο χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας ή μέθης, χωρίς πόνο, ταλαιπωρία και εισαγωγή σε νοσοκομείο. Τα πλεονεκτήματα για την ασθενή με την υστεροσκόπηση γραφείου είναι πάρα πολλά αλλά και το κόστος αυτής εξέτασης είναι σημαντικά μικρότερο σε σύγκριση με την υστεροσκόπηση με γενική αναισθησία χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα της υστεροσκοπική τεχνικής.  

Το πιο σπουδαίο όφελος είναι ότι η εξέταση αυτή γίνεται με τα τελειότερα σύγχρονα μηχανήματα που υπάρχουν στον επιστημονικό χώρο αυτή τη στιγμή, δίνοντας  έτσι τις καλύτερες εικόνες για κλινική εκτίμηση και διευκολύνοντας την ορθή διάγνωση και θεραπεία  ( Εικόνα 1 ).


Εικόνα 1: Στο ιατρείο χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας  υστεροσκοπικό σύστημα για εξέταση στο γραφείο άνευ χρήσης αναισθησίας ( Telepack -Storz©)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συνδυασμός προηγούμενου υπερήχου level III πριν, ταυτόχρονα ή και μετά την εξέταση, μαζί με το συνδυασμό προηγούμενης τεχνολογίας υστεροσκόπησης στο γραφείο, προσφέρει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης οποιασδήποτε παθολογίας σε ό,τι αφορά την ενδομητρική κοιλότητα όπως για διάγνωση, βιοψία και θεραπεία (και μπορεί να γίνει μέσα σε ένα μόνο ραντεβού) Εικόνα 2.
Εικόνα 2: υπερσύγχρονος ιατρικός χώρος συνδυάζοντας προηγμένης τεχνολογίας μηχανή υπερήχου Philips Epiq Elite και υστεροσκοπική μονάδα Storz Telepack.

Επειδή η εξέταση αυτή είναι πολύ φιλική, εντελώς ανώδυνη τις περισσότερες φορές, για την ασθενή, επιτρέπει την επανάληψη της εξέτασης αυτής όταν χρειάζεται επανεκτίμηση ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε μακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ενδομητρική κοιλότητα και το ενδομήτριο, εν αντιθέσει με την υστεροσκόπηση υπό γενική αναισθησία όπου λόγω του κόστους και της ταλαιπωρίας της ασθενούς, δυστυχώς δεν είναι εφικτή η επαλήθευση της ίασης και επανεκτίμηση της μετεγχειρητικής περιόδου.
Είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στο ότι η υπερηχογραφική διάγνωση έχει κι αυτή τα όρια της και δεν μπορεί να εξασφαλίσει πάντα τις πληροφορίες που μπορεί να αποκτήσουμε  με την υστεροσκόπηση  γραφείου ( άμεση εκτίμηση του ενδομητρίου ποιοτικά και  την ανατομία της ενδομητρικής κοιλότητας ), με άλλα λόγια υπάρχουν κάποιες παθογένειες οι οποίες μόνο με την υστεροσκόπηση μπορούν να διαγνωστούν και όχι με τον υπέρηχο.

Ο συνδυασμός λοιπόν του προηγμένου γυναικολογικού υπέρηχου με συνδυασμό υστεροσκόπησης γραφείου, θεωρείται  τα τελευταία χρονιά ως ο πλέον κατάλληλος και αποδοτικός τρόπος διερεύνησης της ενδομητρικής κοιλότητας.

Είναι πολλές και σημαντικές οι πληροφορίες που μπορούμε να πάρουμε κατά την διερεύνηση υπογονιμότητας, παραδείγματος χάρη:
• για την ποιότητα του ενδομητρίου,
• την συμμετρία των ενδομητρικών αδένων,

Εικόνα μικρό κυστικών πολυπόδων

• την ύπαρξη ινομυωμάτων / πολυπόδων μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα


Εικόνα ενδομητρικού πολύποδα
• για την ύπαρξη περιοχών με φλεγμονή, είτε με λοίμωξη όπως οι σπάνιες περιπτώσεις ενδομητρίτιδας,


Εικόνα οξείας ενδομητρίτιδας

•    η ύπαρξη κάποιων περιοχών με ατελείς συμφύσεις ή διάφραγμα


  Εικόνα ενδομητρικού διαφράγματος

•    για την παρουσία στένωσης του τραχήλου.

Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ πολύτιμες για πιθανά υπογόνιμα ζευγάρια, για γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί επαναλαμβανόμενες αποβολές, για ασθενείς οι οποίες έχουν μία ανωμαλία σχήματος της ενδομητρικής κοιλότητας, σε περιπτώσεις στένωσης τραχήλου όπως επίσης για αφαίρεση μικρών πολύποδων.

Επίσης σε ότι αφορά διερεύνηση μετα-εμμηνοπαυσιακών γυναικών  που παρουσιάζουν κολπική αιμορραγία  αυτή η εξέταση είναι η ενδεδειγμένη  για διάγνωση  ατροφικής ενδομητριακής αιμορραγίας , υπερτροφίας η και ενδομητριακού καρκίνου χωρίς καθυστερήσεις.  

Η διαγνωστική και χειρουργική υστεροσκόπηση που εφαρμόζεται στο ιατρείο ( γραφείου) επιτρέπει στους ασθενείς να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους ευθύς αμέσως μετά από την εξέταση και ενσωματώνουν επιτυχώς την κλινική πρακτική θεραπείας, αποφεύγοντας τους πρόσθετους κινδύνους της γενικής αναισθησίας την ταλαιπωρία καθώς και το επιπρόσθετο κόστος της θεραπείας για τον ασθενή αν γινόταν αυτή σε νοσοκομείο.

Η υστεροσκόπηση γραφείου επειδή δεν απαιτεί γενική αναισθησία, είναι μια φιλική προς την ασθενή τεχνική ανώδυνη και δεν χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις αναλγησία, βελτιώνει την ικανοποίηση των ασθενών αποφεύγοντας καθυστερήσεις στη θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας, η ασθενής είναι ξύπνια και συνειδητή, μπορεί να δει τι ακριβώς διερευνά ο ιατρός, η ασθενής καταλαβαίνει με άμεσες εξηγήσεις από το γιατρό, οπότε δεν υπάρχει σύγχυση (κάτι που συμβαίνει συχνά μετά από γενική αναισθησία) σε ότι αφορά τα ευρήματα.

Η υστεροσκόπηση γραφείου απαιτεί ειδική εξειδίκευση από γιατρούς και χρήση εξειδικευμένων εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό (δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλων των ειδών υστεροσκόπια) τα εργαλεία όπως και η οπτική ίνα που χρησιμοποιούμε έχουν σχεδιαστεί να είναι προσαρμοσμένα για την μικρή διάμετρο του εσωτερικού του τραχήλου της μήτρας υστεροσκόπηση ραφείου συνδυάζει την εξέταση χωρίς την ανάγκη χρήσης άλλων εργαλείων όπως κόλπο-διαστολέα, λαβίδας κλπ εργαλείων, τα οποία ταλαιπωρούν τις εξεταζόμενες γυναίκες.

Η εξέταση βασίζεται  στην τεχνική ( vaginoscopy) όπου ο φυσιολογικός ορός που χρησιμοποιείται μαζί και μόνο με την λεπτή οπτική ίνα αρκεί στο να περάσει το υστεροσκόπιο μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα χωρίς πόνο.

Στο ιδιωτικό μου γραφείο είμαι πολύ περήφανος που προσφέρω πλήρη υστεροσκοπική υπηρεσία χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα υστεροσκοπικά εργαλεία της εταιρείας Storz κορυφαίας στον τομέα της υστεροσκοπίας και λαπαροσκοπίας.

Παρέχω υστεροσκόπηση γραφείου για τις παρακάτω ενδείξεις:
• Διαγνωστική υστεροσκόπηση
• Βιοψία ενδομητρίου με άμεση υστεροσκοπική απεικόνιση
• Λύση ενδομητρικών συμφύσεων
• Εκτομή μικρών υποβλεννογόνων λειομυωμάτων,
• Eνδομήτρια πολυπεκτομή,
• Tοποθέτηση μόνιμων αντισυλληπτικών εμφυτευμάτων,
• Aφαίρεση ξένων αντικειμένων ή μετατοπισμένα IUDS / σπιράλ
• Aπομάκρυνση των συγκρατημένων προϊόντων σύλληψης (μετά από αποβολή)
• Mητροπλαστική μήτρας
• Αξιολόγηση της ενδομήτριας κοιλότητας μέρος της αξιολόγησης της υπογονιμότητας
• Αξιολόγηση μη φυσιολογικών ευρημάτων όπως από υστεροσαλπιγγογραφία
• Αξιολόγηση των ανατομικών ελαττωμάτων της μήτρας μετά από καισαρική τομή (ισθμοκήλες)

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Αττικής Ιατρικής στο 210 666 8610 ή 201 666 5044

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να απαντήσουμε για τυχών άλλες απορίες  

Ιατρείο Κώστα Παναγιωτίδη MRCOG, MSc ,MD

https://www.facebook.com/cpanayotidis
https://www.attikiiatriki.gr/index.php/iatreia/panagiotidis
https://www.researchgate.net/profile/Costas-Panayotidis

Κώστας Ν. Παναγιωτίδης
Χειρούργος , Γυναικολόγος, Μαιευτήρας MRCOG, MSc, MD
Εξειδικευμένο ιατρείο σε γυναικολογικό υπέρηχο, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση, διερεύνηση υπογονιμότητας και θεραπείες γονιμότητας.

Office based operative hysteroscopy allows patients to resume activities immediately and successfully integrates clinical practice into a see and treat modality avoiding the added risks of anesthesia and the inconvenience of the operating room as well the cost of the treatment for the patient is significantly decreased. Office hysteroscopy does not require general anesthesia, it is a patient friendly technique and it does not need in most the cases analgesia, it enhances doctors’ productivity, improves patient satisfaction avoiding delays for treatment. Patient is during the whole procedure awake and conscious, she can see exactly what the doctors observes, the patient understands with direct explanations from the doctor, the findings therefore there is no confusion about it (something that happens often after general anesthesia). Office hysteroscopy requires special doctors’ expertise and usage of specialized instruments designed for the purpose (not all kind of hysteroscopes can be used). The technique of vaginoscopy is performed where normal saline and the smallest hysteroscope are used which by consequence avoids any additional painful mechanical dilation in the cervix. Also, office hysteroscopy is one of the essential investigations for hypofertile couples assessing the uterine cavity , regarding the investigation of post-menopausal women who present with vaginal bleeding, this test is indicated for the diagnosis of atrophic endometrial bleeding, hypertrophy and endometrial cancer without delays.

In my private office.
I am very proud to offer full office hysteroscopic service using the latest Storz office hysteroscopic instruments.
I offer office hysteroscopic treatment for the following indications:
Diagnostic hysteroscopy
Endometrial biopsy with direct hysteroscopic visualization
Lysis of endometrial adhesions
Resection of small submucous leiomyomas,
Endometrial polypectomy,
Placement of permanent contraceptive implants,
Removal of foreign objects or dislodged IUDS
Removal of retained products of conception
Uterine metroplasty
Evaluation of endometrial cavity part of hypofertility evaluation
Assessment of abnormal testing findings such as hysterosalpingography
Defects from hysterotomy post caesarean section (isthmoceles)

For more information or to make an appointment, please contact the secretariat at 210 666 8610 or 201 666 5044

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤOY ΙΑΤΡΟΥ   Κώστα Ν. Παναγιωτίδη

MRCOG, MSc (Cardf, distinction), MSc (Guildf), MSc (Strg), MD (Strg, Honours).

Επιμελητής Χειρουργός, Γυναικολόγος, Μαιευτήρας με εξειδίκευση στον γυναικολογικό υπέρηχο, υπογονιμότητα, την πρώιμη εγκυμοσύνη, στην λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση.