Οι μασητικές επιφάνειες των γομφίων έχουν βοθρία (οπές) και αύλακες (σχισμές). Στις περιοχές αυτές παγιδεύονται μικρόβια και υπολείμματα τροφών με αποτέλεσμα τη δημιουργία Τερηδόνας. Καταστρέφεται έτσι το εξωτερικό σκληρό τοίχωμα του δοντιού – ή αδαμαντίνη – και η τερηδόνα διεισδύει στην οδοντίνη οπότε επεκτείνεται και εισδύει σε βάθος. Τότε χρειάζεται αναισθησία τοπική και αφαίρεση τερηδόνας με τρόχισμα της αδαμαντίνης και οδοντίνης κατεστραμμένης από τερηδόνα μέχρι υγιούς οδοντίνης ώστε εκεί να τοποθετηθεί έμφραξη ρητίνης (σφράγισμα). Τα προληπτικά σφραγίσματα είναι μια σημαντική – απλή – ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος προστασίας δοντιών και πρόληψης της τερηδόνας, χωρίς τρόχισμα και χωρίς αφαίρεση οδοντικού ιστού.

Ξέρουμε ότι η μασητική επιφάνεια των γομφίων έχει βοθρία (οπές) και αύλακες (σχισμές). Στις περιοχές αυτές παγιδεύονται μικρόβια και υπολείμματα τροφών και έτσι ξεκινάει η φθορά της αδαμαντίνης με σχηματισμό τερηδόνας. Στα προληπτικά σφραγίσματα της υγιής αδαμαντίνης γίνεται απλός καθαρισμός με βουρτσάκι και χωρίς αναισθησία τοποθετείται υγρή ρητίνη που γεμίζει τις οπές και σχισμές στις μασητικές επιφάνειες, γίνεται η έμφραξη του δοντιού. Είναι ένα είδος κουβέρτας του δοντιού έτσι που η μικροβιακή πλάκα γλιστράει πάνω στην επιφάνεια και δεν κατασκηνώνει σ’ αυτήν. Μια προστασία 100%. Η σωστή τοποθέτηση, η καλή στοματική υγιεινή παρατείνει τον χρόνο παραμονής. Ο χρόνος παραμονής κυμαίνεται από 5-7 χρόνια.

Παρακολούθηση ανά διαστήματα (λευκό χρώμα) για εντοπισμό και επανατοποθέτηση σε πιθανή απομάκρυνσή του.

Πότε κάνουμε προληπτικό σφράγισμα ;
Στην ηλικία των 6 ετών εμφανίζεται πίσω από τα νεογιλά, ο πρώτος μόνιμος γομφίος. Έτσι στην ηλικία των 6-7 ετών έχουμε 4 μόνιμα δόντια. Μόλις ανατείλουν καλά πρέπει να γίνει προληπτικό σφράγισμα σ’ αυτά. Επίσης στην ηλικία 12-13 ανατέλλουν οι β’ μόνιμοι γομφίοι (πίσω από α’ γομφίους) και εκεί κάνουμε προληπτικό. Οι δεύτεροι γομφίοι αργούν να ανατείλουν και δεν βουρτσίζονται καλά. Εύκολα τερηδονονονται. Το 95% των παιδιών στην ηλικία των 10 ετών έχουν 2 με 3 δόντια με τερηδόνα.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ
Οι προληπτικές εμφράξεις θα πρέπει να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου προληπτικού προγράμματος και να συνδυαστούν με ανά 6μηνου επισκέψεις στον οδοντίατρο για φθοριώσεις και έλεγχο, με την καθημερινή στοματική υγιεινή και σωστή διατροφή, αυτό είναι Υγεία.

ΙΑΤΡΟΣ  ΑΝΝΥ ΠΑΠΑΛΕΥΚΑ – ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ